Veelgestelde Vragen

Algemeen

Welke nascholingen biedt Faem aan?

Op dit moment is ons aanbod:

  • Verdiepende cursus voor artsen op de verloskamers
  • Online Intervisie in de geboortezorg (voor verloskundigen)
  • Masterclasses voor alle professionals in de geboortezorg

We zijn steeds bezig met uitbreiding en vernieuwing. Dus houd onze website of social media pagina’s in de gaten. Wil jij als eerste op de hoogte worden gehouden van nieuwe nascholingen? Laat je gegevens achter via de contactpagina, dan sturen we een e-mail zodra er een nascholing online komt.

Krijg ik een bewijs van deelname?

Deelnemers van de ‘Verdiepende cursus voor artsen’ krijgen een certificaat na afronding van het traject als zij bij minstens 75% van de bijeenkomsten aanwezig zijn geweest. Deelnemers van de ‘Online intervisie in de geboortezorg’ en van de online Masterclasses krijgen altijd een deelnamecertificaat. 

Zijn jullie nascholingen geaccrediteerd?

De ‘Online intervisie in de geboortezorg’ is geaccrediteerd bij de KNOV voor 9 MIO punten.
Accreditatie voor de online Masterclasses wordt afhankelijk van het onderwerp aangevraagd bij de verschillende beroepsverenigingen. Mochten we merken dat er behoefte is aan accreditatiepunten voor andere kwalitetisregisters, laat het ons weten, dan zullen we dit opnieuw overwegen.
Voor de ‘Verdiepende cursus voor artsen’ is geen accreditatie aangevraagd, over het algemeen hoeven deze deelnemers geen accreditatiepunten te verzamelen.

Verdiepende cursus voor artsen

Waar bestaat de Verdiepende cursus voor artsen uit?

De cursus beslaat één jaar en bestaat uit 8 webinars, 4 intervisiebijeenkomsten en persoonlijke begeleiding. De inhoud van de webinars is zorgvuldig samengesteld na gesprekken met ANIOS, verloskundeartsen en gynaecologen.
Je kunt maandelijks instromen, zo hoef je nooit te wachten tot de cursus weer begint.
Meer informatie over de Verdiepende cursus vind je hier.

Let op: vanaf september 2024 wordt de cursus opnieuw vormgegeven. Meer informatie hierover volgt.

Wat als ik een webinar mis?

We begrijpen dat je door wisselende diensten niet altijd bij een webinar aanwezig kunt zijn. Daarom ontvangen de deelnemers die niet aanwezig konden zijn na het webinar een terugkijklink om het webinar eenmalig terug te kunnen kijken.

Wat als ik een intervisiebijeenkomst mis?

We streven ernaar om elke bijeenkomst compleet te zijn, daarom werken we met een datumprikker om de data voor intervisie vast te stellen. De intervisiegroepen uit deze cursus bestaan uit vier deelnemers, we vinden het belangrijk dat de groepen klein zijn zodat er voldoende tijd is om een casus in te brengen. Echter, als één deelnemer afwezig is wordt de groep wel erg klein.

Wat houdt de persoonlijke begeleiding in?

Wij weten als geen ander dat dit werk in het begin heftig kan zijn en dat het soms fijn is om met een ervaringsdeskundige te sparren. Wij zijn geen coaches en kunnen ook geen loopbaanadvies geven. Maar soms zijn er vragen die je liever niet aan een leidinggevende of collega stelt, of wil je even sparren over zaken die wij ook hebben meegemaakt toen wij net begonnen. Met jouw vragen kun je dus bij ons terecht, maar het hoeft niet!

Waarom is de verdiepende cursus alleen voor artsen?

Als startende arts op de verloskamers merkten wij dat er veel op ons af kwam en dat zagen wij de afgelopen jaren ook terug bij de jonge dokters die wij begeleid hebben in de kliniek. Met onze verdiepende cursus willen wij deze artsen ondersteunen tijdens het begin van hun carrière zodat zij goed voorbereid, zelfverzekerd en met plezier hun werk kunnen doen. Deze cursus is niet geschikt voor verloskundigen of verpleegkundigen, omdat het aansluit op de geneeskundeopleiding. De vooropleiding van verloskundigen en verpleegkundigen is anders. Bepaalde onderwerpen zijn geschikt voor alle professionals uit de geboortezorg, maar de meeste onderwerpen sluiten specifiek aan op de kennis en ervaring van (startende) artsen.

Online Intervisie in de geboortezorg

Online intervisie, werkt dat wel?

In de verdiepende cursus voor artsen zijn wij begonnen met online intervisie en dit is zeer positief verlopen. Uiteraard is het mogelijk dat er wat emotie of nuance wegvalt door het digitale aspect, maar wat ons betreft weegt dat niet op tegen de voordelen: nog meer van elkaar leren doordat je met collega’s uit een ander deel van Nederland (met nieuwe invalshoeken en ideeën) in een groep zit, geen reistijd (en dus beter voor het milieu!) en makkelijk in te plannen in drukke dienstroosters. Daarnaast zijn we, sinds Corona, allemaal veel meer gewend aan het bijwonen van online bijeenkomsten en het gaat dus hartstikke goed.

Hoe is de intervisie opgebouwd?

De online intervisie bestaat uit 5 online bijeenkomsten in kleine groepen. Zo is er voor elke deelnemer voldoende tijd en ruimte om een casus in te brengen. Iedere deelnemer bereidt voor elke bijeenkomst een casus voor. Aan het begin van de bijeenkomst reflecteren we op de vorige bijeenkomst en wordt er besloten welke casus we gaan bespreken. We bespreken de gekozen casus aan de hand van het intervisie Kernmodel. Aan het eind van iedere bijeenkomst doen we een korte evaluatie.

Door wie worden de intervisiebijeenkomsten begeleid?

Wij, Hester & Marleen, zijn afgelopen jaar allebei opgeleid tot gecertificeerd intervisor. Wij begeleiden allebei intervisiegroepen.

Wat als ik een intervisiebijeenkomst mis?

Het is het leukst en nuttigst als alle deelnemers bij alle intervisiebijeenkomsten kunnen zijn. De data en tijdstippen zijn bij inschrijving bekend. Uiteraard kan het voorkomen dat je er een keer niet bij kan zijn, geen probleem, laat het ons wel even weten. Je ontvangt accreditatiepunten per bijgewoonde bijeenkomst.

Zit ik met gelijkgestemden in een groep?

Op dit moment bieden wij de intervisie aan voor specifiek verloskundigen, en zitten er dus mensen met eenzelfde achtergrond in de intervisiegroepen.
In de toekomst willen we graag ook intervisie gaan aanbieden voor andere professionals in de geboortezorg. Ben je hier al enthousiast voor en wil je dat aan ons laten weten? Stuur ons dan een e-mail of laat je gegevens achter via ons contactformulier. 

Kunnen jullie online intervisie voor mijn eigen praktijk/afdeling regelen?

Het is zeker mogelijk om een eigen online intervisiegroep te starten met collega’s en met één van ons als intervisor. Ben je geïnteresseerd in wat wij voor jouw praktijk of afdeling zouden kunnen bieden, stuur een mail naar info@faemverloskunde.nl of laat een bericht achter via het contactformulier.

Kan ik wisselen van groep?

Dit is helaas niet mogelijk. Voor de groei van de groep gedurende het traject is het belangrijk dat deelnemers elkaar goed leren kennen. Wisselingen kunnen dit groepsproces verstoren en dat zal de intervisie geen goed doen.

Masterclasses

Ik heb mij ingeschreven voor een Masterclass, maar ik ben helaas verhinderd. Wat nu?

De datum en tijd staan van tevoren vast en er worden sprekers geregeld. Om deze reden is het niet mogelijk om je inschrijving te annuleren en je geld terug te krijgen.

Bij onvoldoende animo wordt dit uiterlijk 10 werkdagen van tevoren gecommuniceerd en krijg je uiteraard de aankoopprijs terug.

Hoe vaak vinden er Masterclasses plaats?

We streven ernaar om drie keer per jaar een Masterclass te organiseren, de data kun je hier vinden. Masterclasses worden gegeven door enthousiaste experts op het gebied van het onderwerp van de Masterclass.

Krijg ik korting als ik meerdere Masterclasses bij jullie volg?

Nee, helaas is dat niet het geval.
Deelnemers aan de Verdiepende cursus voor artsen krijgen wel 25% korting op onze Masterclasses.

Staat jouw vraag er niet tussen? Stuur ons een berichtje via het contactformulier.

Staat jouw vraag er niet tussen? Stuur ons een berichtje via het contactformulier.